Пётр ДЫМИНСКИЙ: “Уважая заслуги киевского “Динамо”, я воздержусь от каких-либо высказываний в адрес Суркисов”

Останнім часом публікації, пов’язані з львівським футболом, буквально майоріли на шпальтах видань різного рівня – від районних до загальнодержавних. Приводів було багато. Це і скандали – вибори-перевибори голови обласної Федерації футболу.

Це і тріумфи – три поспіль перемоги «Карпат» в національному Кубку над вищоліговими командами. Це і словесна перепалка Димінський-Суркіс щодо двох півфінальних матчів Кубка. І насамкінець, ажіотаж навколо матчу «Карпати» – «Спартак» (Суми). Отже, відбулося багато подій, які одержали неоднозначні оцінки. Ми вирішили поцікавитися баченням ситуації у людини, яка, без перебільшення, веде самовіддану боротьбу за професіональний галицький футбол – в Почесного президента ФК «Карпати» Петра Димінського.

– Петре Петровичу, зовсім недавно відбулося друге засідання Комісії чесної гри ФФУ щодо матчу «Карпати» – «Спартак» (Суми). Як Ви можете прокоментувати її рішення?

– Коментувати не можу, оскільки ми ще не отримали це рішення.

– За інформацією моїх колег з Києва, рішення Комісії – однозначне: матч пройшов з порушенням принципів спортивної боротьби.

– Дозволю собі поцікавитися, на якій підставі?

– На підставі повторного рапорту делегата ФФУ на цьому матчі.

– Наскільки мені відомо, на першому засіданні Комісії офіційні особи ФФУ на цьому матчі, і делегат і арбітр, одностайно заявили, що матч пройшов в рамках «фейр-плей». Якщо ж делегат через два тижні змінив свою думку, то постає запитання: на якій підставі або під чиїм впливом?

– Ви натякаєте на вплив братів Суркісів чи членів комісії чесної гри?

– Я так відчуваю, що Ви хочете мене спровокувати на резонансні висловлювання. Але я ставлюся до цього спокійно, адже це ваша робота. Однак давайте за порядком. Стосовно братів Суркісів. Справді, останнім часом у нас було кілька словесних перепалок з деяких питань, я б так сказав, на емоційному фоні. Перед матчем-відповіддю 1/2 фіналу Кубка в Києві я пообіцяв, що, поважаючи заслуги київського «Динамо», утримаюся від будь-яких висловлювань, щоб не підбурювати уболівальників двох клубів і сприяти нормалізації їхніх стосунків. Свого слова я дотримаю.

– А брати Суркіси?

– Це питання до них.

– Як Ви можете прокоментувати рішення Бюро ПФЛ щодо штрафу, накладеного на клуб «Карпати» у розмірі 5 тисяч у.о. за те, що фани львів’ян скандували, як зазначено, «образливі вислови» на адресу Суркісів під час матчу півфіналу Кубка в Києві і щодо замовчування з боку Бюро інформації про те, що фани «Динамо» скандували «гей москалів на ножі, на ножі»?

– Стосовно першого факту, то наші відповідальні працівники спрямували листа до Бюро ПФЛ і додали до нього висновки спеціальних інституцій. Стосовно другого, то це справа виключно Бюро, і ми туди втручатися не будемо. Є служби, є фахівці, нехай вони усе з’ясують.

– Повернемося до рішення Комісії чесної гри.

– Перш за все, користуючись нагодою, я хотів би попросити вибачення у Комісії загалом і перед кожним її членом зокрема за ті попередні емоційні висловлювання, з мого боку, на їхню адресу. Члени Комісії – знані особи в нашому футболі, до яких я ставлюся з повагою. І прошу мої висловлювання розцінювати не більше як емоції на тлі ситуації, що склалася. Тепер безпосередньо щодо рішення Комісії. Поки що я утримаюсь від коментарів. Принаймні потрібно з цим рішенням ознайомитися. Разом з тим, я з повною відповідальністю заявляю: я розмовляв з футболістами і тренерами своєї команди – всі вони повністю відкидають будь-які звинувачення на свою адресу. Можу сказати одне: я, як людина, за своїми принципами і поглядами, завжди відстоював і буду відстоювати чесні стосунки в українському футболі. І якщо хтось їх порушує, треба таких людей карати. Але виключно на підставі беззаперечних доказів. Підкреслюю, беззаперечних.

– Справді, Петре Петровичу, Вас знають як людину принципову і, можна сказати, в таких випадках – безкомпромісну. Тоді чому Ви мовчите щодо відсутності реакції Комісії чесної гри щодо матчу «Волинь» – «Металург» (Запоріжжя), про який говорили букмекери, вболівальники і ЗМІ… І щодо матчу «Чорноморець» – «Шахтар», про який так красномовно висловився віце-президент «Динамо» Йожеф Сабо, заявивши, що йому було соромно дивитися, як захист «Чорноморця» втік на трибуни, тобто Сабо звинуватив «Чорноморець» в тому, що команда «здала» гру гірникам.

– Я володію цієї інформацією в обсязі газетних публікацій і коментарів з телебачення. Як на мене, цього недостатньо, щоб робити обгрунтовані висновки. Для цього є фахівці і, гадаю, вони усе з’ясують.

– А хіба Сабо – не фахівець?

– Безперечно, Йожеф Йожефович – дуже поважана і авторитетна людина в українському футболі і вважаю, що на його думку потрібно зважати. Однак останнє слово повинна сказати Комісія чесної гри.

– Але ж після заяви Сабо минуло майже півроку, а Комісія чесної гри мовчить. Хіба це, вибачте за каламбур, чесно?

– Знову таки наголошую, це питання не до мене.

– І останнє запитання. Як нам стало відомо, в середу на основі висновків Комісії чесної гри Бюро ПФЛ буде приймати рішення щодо матчу «Карпати» – «Спартак» (Суми). Чи може це рішення вплинути на Ваші плани щодо перспектив команди.

– План у мене був і залишається один – створити у Львові команду, яка б гідно виступала спочатку в чемпіонаті України, а потім потрапила і на європейську арену. У нас молода перспективна амбіційна команда і реалізація цього плану, вважаю, їй до снаги.

Источник: “Західна iнформаційна корпорація”

Новости партнеров

Комментарии: