Олександр ЕФРЕМОВ: “Я не сразу согласился с Дыминским”

Серйозні кадрові зміни в „Карпатах” уболівальники сприйняли з оптимізмом. На останній грі другого кола в першій лізі проти хмельницького „Поділля” фани вивісили транспарант, вітаючи Олександра Єфремова з поверненням на посаду. В 2001 році генеральний директор ФК „Карпати” перетворив футбол на справжнє шоу, на трибунах стадіону „Україна” рідко були порожні місця. Тепер в Олександра Єфремова, окрім інших нагальних обов’язків, є ще одне серйозне завдання – створення ВАТ „Народна команда ФК „Карпати”.

– Олександре Андрійовичу, чи змінилися ваші обов’язки як генерального директора після такої тривалої відсутності у клубі?

– Генеральний директор повинен відповідати за все. І за господарську частину, і за фінансову, і за здоров’я футболістів, і навіть за результат. Адже усе робиться для того, щоб команда демонструвала результат. Проте суто спортивними питаннями насамперед, звісно ж, займатимуться спортивний директор і головний тренер. Я ж відповідатиму за клуб в цілому – розгалужену широку структуру.

– На прес-конференції, де вас представив Почесний президент ФК „Карпати” Петро Димінський, було сказано, що одним з основних ваших обов’язків буде робота над створенням ВАТ „Народна команда ФК „Карпати”. Якими будуть ваші перші кроки у цьому напрямі?

– Це не лише моє головне завдання. Це завдання для всього клубу, а також для ексклюзивного маркетингового партнера клубу – „Карпати Спорт Маркетинг”. Робота, звичайно, важка, але цікава. Вже створено робочу групу, зараз збираємо додатковий інформаційний матеріал. Вивчаємо активи клубу, обговорюємо бачення майбутнього розвитку. Це дуже широке коло питань, вирішувати які непросто. Намагатимемося робити усе прозоро, аби про нашу роботу знала громадськість.

– Скільки часу потрібно для утворення ВАТ „Народна команда ФК „Карпати”?

– При бажанні акціонерне товариство можна створити місяців за 7-8. Якщо будуть приховані течії, що породять непорозуміння, – рік. Це складна процедура, адже необхідно провести оцінку вартості об’єктів, а тут необхідна допомога юристів.

– До вашого приходу на посаду генерального директора з представниками влади спілкувався безпосередньо Петро Димінський. Тепер він передав вам естафету ведення перемовин?

– З огляду на необхідність постійної співпраці з владою цими питаннями справді повинен займатися генеральний директор. Але не лише він один.

– Які у вас особисті стосунки з керівниками міста та області?

– Я досить добре знав Андрія Садового, коли ще працював у Львові. Нормальні у нас з ним стосунки, навіть веселі: він мені тоді співчував, іронізував, я ж йому казав, що ми йдемо правильним шляхом. Я знаю непогано і губернатора Львівщини. Петро Олійник непогано розуміється на футболі, зробив стадіон в Червонограді. Можливо, у питанні співпраці з ФК „Карпати” йому заважають політичні амбіції. Але це з часом скінчиться, працюватимемо разом.

– У вас склалися особливі стосунки з фанами „зелено-білих”. Ви знову робитимете з футболу шоу?

– Тоді ми робили з матчів шоу для того, щоб відродити у людей бажання ходити на стадіон. Адже для команди були провальні роки, вона закінчувала чемпіонат при порожніх трибунах. Зараз же команда вийшла до вищої ліги, на матчах збирала по 10–12 тисяч глядачів. Вважаю, що додаткової мотивації для того, щоб вболівальники прийшли на домашню гру першого кола у вищій лізі проти запорізького „Металурга”, не потрібно. З футболу треба робити шоу, але не робити шоу лише заради шоу. Адже усі чекають саме на футбол. Будуть перемоги – буде шоу. Ми працюємо для того, щоб перемоги були. Зараз в „Карпатах” зібралися дуже хороші футболісти, талановита молодь. Ті ж Федорів, Шмаков, Худоб`як були достойні грати за молодіжну збірну на чемпіонаті Європи в Португалії.

– Що ви насамперед зауважили після 5-річної перерви в роботі з клубом?

– Сподобалося те, що після кількох років балканських поневірянь, команда прийшла до розуміння, що виховувати потрібно місцеву молодь. Як то кажуть, нема поганого щоб не вийшло на добре. Можливо, виліт з вищої ліги став для команди моральним очищенням. Відновився колектив, відновився карпатівський дух.

– За чутками, півзахисником „Карпат” Євгеном Шмаковим цікавиться київське „Динамо”…

– Я ніколи не довіряю чуткам. На кожній грі „Карпат” присутні 5-6 представників провідних клубів Росії та інших держав. Це лише ті, кого я особисто помітив. Гравцями дійсно цікавляться – не лише Шмаковим, але й іншими. Зараз в „Карпатах” можна цікавитись як мінімум десятком футболістів! Це – свідчення того, що добре працює карпатівська школа. Міжнародний досвід підказує: коли школа випускає для клубу одного гравця в рік – це успіх. Наша школа виховує 2-3 гравці в обойму основної команди – це значне досягненя.

– Коли Петро Димінський запропонував вам повернутися в „Карпати”?

– Просто зателефонував і запропонував працювати. З Петром Петровичем ми часто бачилися в Києві. Але я погодився не відразу, бо мав певні плани в столиці. Роботу у клубі я люблю і знав, на що йду. Вважаю, що зробив правильний крок.

– Як давно ви знайомі з Петром Димінським?

– Ми познайомилися близько 35 років тому в Кривому Розі. Він грав в футбол з моїм молодшим братом. Я ж був активним вболівальником, ходив на всі матчі. Та команда стала чемпіонами України серед юнаків, а Петра Димінського взяли до „Кривбасу”. Потім наші шляхи розійшлися – теперішній Почесний президент „Карпат” поїхав на Західну Україну. Ми зустрілися знову на початку 90-х, коли молодий бізнесмен приїхав на „Криворіжсталь”, де я тоді працював. У нас склалися теплі, дружні стосунки, за кожної нагоди ми намагалися допомагати один одному.

Ростислав Ящищин

Источник: Офиц. сайт “Карпаты”

Новости партнеров

Комментарии: