Олег ЛУЖНЫЙ: “Не ждите во Львове основу нынешнего “Арсенала”

Львів’янина Олега Лужного називають одним із символів і легенд київського “Динамо”. Вихованець галицького футболу з’явився в “Динамо” 1989 року, 21-річним завоював місце в основному складі.

Здобувши справжню колекцію титулів і славетних перемог у складі столичної команди, він улітку 1999 року 31-річним захисником перейшов у лондонський “Арсенал”. Повернення О. Лужного в київське “Динамо” відбулося цього літа. Тепер він працює в тренерському штабі.

– Задоволенні початком сезону для київського “Динамо”?

– Тренерський штаб не має претензій щодо гри команди. Мали завдання потрапити в груповий раунд Ліги чемпіонів та перемагати в кожному матчі чемпіонату України. “Динамівці” впоралися із цим. Тож немає підстав бути незадоволеним стартом сезону.

– Декілька років ви спостерігали за українською першістю, так би мовити, збоку. Нині знову в центрі подій, зблизька оцінюєте зміни. На ваш погляд, яких саме змін зазнав український чемпіонат?

– Рівень чемпіонату зріс. Вочевидь, це сталося через те, що в Україну приїхало чимало легіонерів.

– Пригадую, ви не раз говорили про доцільність введення жорсткого ліміту на легіонерів. Змінили думку?

– Залежно, про яких легіонерів говорити. Якщо іноземець на голову вищий за місцевих футболістів, то це лише на користь клубу та чемпіонату. Але в деяких клубах легіонери гірше виглядають на футбольному полі, ніж українці. Не розумію, який сенс брати в команду таких футболістів.

Безумовно, потрібно прагнути збільшити кількість місцевих вихованців в українському чемпіонаті. Це піде на користь не лише збірній, а й самим клубам у майбутньому. Однак нині доводиться констатувати, що вихованці навіть “динамівської” школи не готові підсилити першу команду.

– Свого часу ви працювали головним тренером у латвійській “Венті”, яка розпочала з гучних придбань, а потім збанкрутувала. Не шкодуєте про той період кар’єри?

– Ні, у “Венті” я набув неоціненного досвіду. Навчився адекватно вести себе на тренуваннях як наставник. Адже оцінка дій футболіста з позиції тренера суттєво відрізняється від тієї, яку дав би як футболіст.

– Як гадаєте, хто найреальніший претендент на бронзовий комплект нагород? Чи здатен хтось цьогоріч утрутитися в боротьбу “Динамо” та “Шахтаря” за чемпіонство?

– Дніпропетровський “Дніпро” та донецький “Металург” спроможні піднести сюрприз лідерам.

– А за львівськими “Карпатами” стежите?

– Так, переглядав матчі “Карпат”. Львів’яни мені дуже сподобалися. Добра молода команда, яка має непогані перспективи.

– Задоволенні жеребкуванням Ліги чемпіонів?

– Жереб важко назвати невдалим. Адже всі команди непогані, тож на якийсь подарунок від жеребу не сподівався.

– А з якою командою, на ваш погляд, киянам буде найважче грати?

– Переконаний, що в нашій групі всі команди мають рівні шанси на перемогу.

– Відвідуватимете поєдинки за участі когось із суперників “Динамо” в Лізі чемпіонів?

– Ми наразі не обговорювали цієї теми.

– Львів’яни з нетерпінням очікують вашого прощального матчу. Плани не змінилися – лондонський “Арсенал” завітає до Львова?

– Я відразу казав усім, що основна команда “Арсеналу” не приїде до Львова. Адже 11 “канонірів” грають за збірні своїх держав. На мій прощальний матч приїдуть лише ветерани “Арсеналу”. Впродовж тижня буде точно відомо, хто саме.

Источник: “Львівська газета”

Новости партнеров

Комментарии: