Григорий СУРКИС: “Нам никто не мешает успешно двигаться в победе в тендере ЕВРО-2012”


Григорий Суркис (ffu.org.ua)Вчора у Будинку футболу відбулася прес-конференція президента ФФУ. Приводом для зібрання стала участь Григорія Суркіса як повпреда президента УЄФА Мішеля Платіні на переговорах у Варшаві між Президентом Польщі Лєхом Качинським та президентом ФІФА Йозефом Блаттером.
 
Президент ФФУ акцентував увагу, зокрема, на таких моментах:

Євро-2012

– Перш за все хотів би поздоровити присутніх із новим сезоном та найближчими матчами національної збірної у відбірному турнірі Євро-2008. Але головною сьогоднішньою темою є наша спільна з Польщею заявка на проведення Євро-2012, що у світлі скандалу в польському футболі була під загрозою. Минулого тижня я два дні перебував у Польщі спільно з представником Президента України Олександром Чалим та в присутності Посла України в Польщі Олександра Моцика, де проводилися досить серйозні переговори на найвищому рівні стосовно цієї ситуації.
Сьогодні ми вже можемо сказати відверто, що вчорашня зустріч призвела до того, що вже практично накладено мораторій на застосування будь-яких дій Міністром спорту Польщі до легітимно обраних керівників Польської футбольної Асоціації. Нагадаю, що 19 січня міністр спорту скористався відповідним пунктом Закону про спорт в Польщі і призначив тимчасового комісара на посаду керівника ПФА, порушивши всі домовленості від 16 жовтня минулого року в Цюриху, де міністр обіцяв не керуватися діями цієї статті.
Ми довго обговорювали цю ситуацію на засіданні Комітету національних асоціацій ФІФА, членом якого я є і дійшли до висновку, що є лише два шляхи вирішення цього питання. Один з них – призупинення членства ПФА у ФІФА та УЄФА, що, зрозуміло, поставило б хрест на наших сподіваннях отримати Євро-2012. Ми вирішили направити листа Президента Польщі з тим, що зустрітися і обговорити ці деталі, щоб досягти консенсусу.
Також учора було створено робочу групу, до якої увійшли радник Президента Польщі Міхал Клябра, пан Шампань, представник президента ФІФА, Григорій Суркіс, представник Виконкому УЄФА та представник прем’єр-міністра Польщі. Ця група уповноважена за певний термін підготувати скликання Національної Асамблеї для технічних уточнень регламенту ПФА і погодження з польським судом, що вирішує саме такі справі та скликання ще однієї Асамблеї, де буде фактично вирішено обрання нового керівництва футбольної асоціації. І все це не заважає зараз нам успішно рухатися до фінальної частини розгляду Виконкомом УЄФА кандидатури на проведення Євро-2012 16-17 квітня.

Шанси конкурентів

–     Через призму скандалів в Італії я би не хотів коментувати нещастя в лютому в Катанії. Тому зараз утримаюсь про шанси цієї країни на перемогу в тендері Євро-2012. Я можу прокоментувати події, що зараз мають місце в італійському футболі. Там зараз схожа ситуація з польською – національною федерацією протягом останніх 1.5 років поки керує комісар, призначений Олімпійським комітетом Італії, що не протирічить Закону про спорт. Але я з однаковою повагою ставлюся до заявок усіх конкурентів. І головне в цьому – не шукати недоліки у їхніх заявках, а знайти переваги у власній.

НСК «Олімпійський»

–     Я переконаний, що завтра президенти Польщі й України під час візиту Віктора Ющенка до Варшави обговорюватимуть питання, стосовно необхідності вирішення проблем для якісного проведення фінальної частини Євро-2012 і щоб 16-17 квітня на Виконкомі УЄФА було надано всі необхідні гарантії. Я вже зараз говорю про проблему у польському футболі у минулому часі і це додає оптимізму.
Я задоволений тим, що Київ, Дніпропетровськ, Львів та Донецьк продемонстрували готовність прийняти у себе Євро-2012. І вже у січні наступного року на Конгресі УЄФА, що пройде, до речі, у Києві, може бути ухвалено рішення стосовно участі у чемпіонаті Європи 24 команд. Ми готові до цього, адже зараз Одеса та Харків виявили бажання надати власну інфраструктуру для цих змагань. Польща також презентована 6-ма містами.
Ми з вами разом зробили велику роботу, через що будівництво перед НСК «Олімпійський» призупинено. Гадаю, що в будь-якому випадку забудовник має змиритися з необхідністю перепланування проекту з тим, щоб забезпечити безпеку глядачів. Існує рішення Київради стосовно будівництва нового стадіону в разі перемоги в тендері.

Источник: ФФУ

Новости партнеров

Комментарии: