Петр ДЫМИНСКИЙ: “Уверен, “Карпаты” украсили бы чемпионат Польши”


Петр ДыминскийПетра Димінського часто називають “сірим кардиналом” не лише Львівщини, а й усієї Західної України.
Не мені судити, наскільки цей статус підтверджується реаліями, але нашу розмову почесний президент ФК “Карпати” призначив у новому офісі на вулиці Винниченка – за кількадесят метрів від будинку Львівської обласної адміністрації та сесійного залу Львівської облради. Олігарх уже давно має реноме людини, яка не лізе в кишеню за словами, дозволяючи собі відверті коментарі як щодо політичного життя в Україні, так і щодо стану справ у футбольному господарстві держави. Але розпочав Петро Петрович з розповіді про недавню поїздку в Бразилію.

– Учора повернувся з Бразилії, – говорить Петро Димінський. – Кілька років тому у Львові побувала делегація з міста Парани (штат Куритиба). На той момент владні структури у цьому регіоні очолював представник української діаспори у Бразилії. У відповідь я також отримав запрошення відвідати цю країну. Побував на декількох футбольних матчах, були зустрічі з місцевими фахівцями, тренерами з дитячо-юнацького футболу. Є домовленості з кількома зірками бразильського футболу, зокрема з чемпіоном світу-1994 Бебето, відвідати дитячий турнір у Львові. Залучимо також до роботи з нашими дітьми бразильських фахівців.
До початку наступного сезону Львів відвідають кілька бразильських футболістів. Нехай придивляться до нашого регіону, а наші тренери зможуть краще вивчити їхні можливості.

– Чи вас задовольняє виступ “Карпат” у чемпіонаті України, адже у чотирьох матчах весняної частини турніру здобуто лише п’ять очок?..
– Мене ніколи не турбувала кількість набраних очок, мене, перш за все, хвилює якість гри. На жаль, ця весна не стала винятком з багаторічної традиції: “Карпати” після зимових зборів ніяк не можуть увійти в належний ритм, що не дозволяє команді виконувати поставлене перед нею завдання. Тішить, що у матчі з донецьким “Металургом” ми забили три м’ячі, створивши при цьому стільки моментів, скільки б вистачило на півсезону. Вочевидь, у підготовці футболістів варто більше уваги приділяти не стільки фізичній, як тактико-технічній підготовці, намагатися якісно перебудувати командні дії. А буде достойна гра – буде і повний стадіон.

– “Карпати” чи не найбільше голів пропускають через помилки у центрі захисту. У той же час у глибокому запасі сидять досвідчені футболісти – воротар Андрій Тлумак і захисник Андрій Распопов. За інформацією з різних джерел, існує негласна вказівка керівництва клубу не випускати їх на поле навіть у матчах дублерів?..
– Не хотів би, щоб хтось думав, що Димінський когось утискує чи не дає грати. Андрій Тлумак – хороший воротар, але Мацей Налєпа – явно не гірший, і по праву займає місце в основному складі. У пропущених голах його вини немає. Крім того, він підписав довготерміновий контракт з клубом. А ми будуємо команду, яка в перспективі буде готова до виконання найвищих завдань. Влітку Тлумак переходить в інший клуб. Не важливо, чи це “Металіст”, чи “Динамо”, але готувати гравців для інших клубів ми не будемо… Це ж стосується й Распопова. Зараз наші центральні захисники не поступаються йому за рівнем гри. Якщо у команди виникнуть якісь кадрові проблеми, ми розраховуємо на нього. Але зараз Распопов травмований, займається за індивідуальним графіком, і нічим не може допомогти команді.
Усі футболісти, які грають у “Карпатах”, усвідомлюють, який клуб і який регіон вони представляють. Тому, хто любить футбол до глибини своєї кишені, – не місце в “Карпатах”! (Наступного дня після нашої розмови, 7 квітня, на прес-конференції після матчу з “Іллічівцем”, головний тренер “Карпат” Олександр Іщенко категорично відмовився дати будь-який коментар щодо того, чи допомогли б зараз команді Тлумак і Распопов. – Авт.).

– Чому хтось, приміром, у керівництві клубу, не дозволяє висловитися “опальним” футболістам на цю тему? Бажають вони грати у “Карпатах” чи, припустимо, на них таким чином тиснуть при підписанні нового контракту? Футболісти остерігаються йти на контакт з журналістами, посилаючись на якусь негласну вказівку керівництва…
– Це смішно. Ми живемо у демократичній державі, а кожен футболіст – це громадянин, який має право на власну думку. Захоче – нехай дає інтерв’ю. У кожного футболіста є індивідуальний контракт, де чітко сказано, що дозволяється, а які зобов’язання має клуб. Знайдіть там пункт про заборону спілкування з представниками ЗМІ.

– ФК “Карпати” подав заявку на позов до Спортивного суду в Лозанні на неправомірне, на думку клубу, рішення КДК ФФУ щодо присудження поразки за невихід через хворобу основної групи гравців у матчі з “Металістом”. У той же час роботодавець в особі керівництва клубу не дає найманим працівникам в особі футболістів виконувати свої професійні обов’язки. Не припускаєте, що ситуація з “опальними” карпатівцями може призвести до судового позову? Причому резонанс навколо цього може бути ще більшим, аніж ситуація з позовом донецьких легіонерів Деметрадзе та Дишленковича…
– Чомусь журналісти завжди шукають якісь моменти, які не залежать від керівництва, в тому числі й від мене – як одного з власників “Карпат”. Не ставте мені провокаційних запитань, бо ви не до того звернулися. Я вам відповів – у нас в команді повна свобода слова. І не моя вина, що футболіст комусь не дає інтерв’ю. (Після матчу з “Іллічівцем” кореспондент “ВЗ” звернувся за коментарем до двох футболістів “Карпат” – гравців національної та молодіжної збірних різних країн. Обидва відмовились, посилаючись на негласну заборону керівництва. А тиждень тому ФК “Карпати” відкликав акредитаційні посвідчення журналістам газет “Команда” та “Спорт-Експрес в Україні”. – Авт.). А якщо не виконуються умови контракту, то будь-який футболіст може подавати позов до будь-якого цивільного суду. І не тільки в Лозанні…

– Чи має право власник “Карпат” Петро Димінський одноосібно розпоряджатися долею клубу? Як ви неодноразово зізнавалися, сприяти його вильоту з вищої ліги, вести розмови про вихід з чемпіонату України чи перехід до чемпіонату сусідньої країни тощо. Наскільки заяви про подібний розвиток подій збігаються з регламентом футбольних інстанцій – ФФУ, ПФЛ України, УЄФА, ФІФА?.. Як на мене, то з точки зору, умовно кажучи, футбольної юриспруденції, такі розмови – абсурд, який може призвести до дискваліфікації…
– Я не власник, а почесний президент “Карпат”. Цьогорічний бюджет команди становить 10 мільйонів гривень. Футбольний клуб “Карпати” – це приватне підприємство, умовно кажучи – інвестиційний проект. Уявімо собі польського підприємця – власника клубу вищої ліги. Він приходить до керівника місцевої влади і розповідає, що не лише створює нові робочі місця, не лише піклується про патріотичне і спортивне виховання молоді, а й сплачує чималеньку суму податків до місцевого бюджету. Та який польський підприємець буде терпіти чиїсь примхи? То чому ж йому не дають збудувати Дитячо-юнацьку футбольну академію, де безкоштовно займатимуться улюбленою грою тисячі дітей? Чому з податків від інвестиційних коштів, які потрапляють у місцевий бюджет, влада жодної копійки не виділяє на спорт? Не на футбол, а на розбудову інфраструктури, на спортивні гуртки та секції в ДЮСШ, школах, дитячих установах… Не збудовано жодного басейну, залу, спортивного майданчика.
Український футбол – корумпований з ніг до голови, до “Карпат” постійно є упереджене ставлення у Федерації футболу України, що негативно впливає на моральний стан гравців та тренерів. Для прикладу, ситуація з забороною перенести матч з “Металістом”, коли основний склад команди захворів.
Чи довго терпітиме таке ставлення до себе польський чи іноземний інвестор? Чи не з’явиться у нього думка, залишити терени України і виступати в чемпіонаті Польщі? Де удвічі менший бюджет, де набагато привабливіший рекламний ринок тощо.
Повторюю – це приватна команда. Тому коли одного дня цьому умовному інвестору знову відмовлять у підтримці при створенні акціонерного товариства “Народна команда футбольний клуб “Карпати”, то він проведе референдум, чи потрібна ця команда ще комусь, крім нього та вболівальників? Якщо ж ні, то він має право залишити її, або створити “Карпати” (Лодзь) чи “Карпати” (Загреб).

– Подібних прецедентів досі не було?
– Прецедентів не було, але й такого відношення до команди ніде немає! Хворих футболістів “Карпат” змушували доводити, що є правило “фейр плей”, забувши при цьому, що умови “чистої гри” та рівного ставлення до всіх – це аксіома футболу.
Відомий футбольний агент Шандор Варга заявив, що не “Карпати” мали просити “Металіст” перенести гру, а харків’яни мали подати руку допомоги львів’янам.

– І на прес-конференції, і в телеефірі ви визнали, що в ситуації з перенесенням матчу “Карпати” – “Металіст” є й ваша вина. Хіба не міг розрядити напругу ваш телефонний дзвінок до почесного президента харків’ян Олександра Ярославського?..
– Я не казав, що це моя вина. Можливо, пана Ярославського образило, що я до нього не звернувся особисто? Тоді я звернувся в телеефірі, щоб уся країна бачила це. Але я не ображаюся ні на Ярославського, ні на Маркевича, ні на “Металіст”. На чужій біді в рай не заїдеш. Дасть Бог, наступного року зустрінемося з харків’янами на футбольному полі і доведемо, хто сильніший.

– Ви постійно наголошуєте, що регулярно читаєте відгуки вболівальників на футбольних фанівських форумах. Власне після того, коли ви заявили, що “Карпати” можуть знятися з чемпіонату, один із фанів написав: “А чи Димінський запитав, що думає з цього приводу рядовий уболівальник? А де був Димінський, коли у 1964 році створювалися “Карпати”? А де він був, коли у 1969 році здобули Кубок СРСР і т.д.?”.
– А чому цей уболівальник не тисне на владу, змушуючи її, якщо не допомагати, то хоча б не заважати “Карпатам”? Можливо, тому, що коли кожен фанат стане акціонером клубу, тоді з його словом будуть більше рахуватися? А допоки Димінський і його партнери самотужки вкладають десятки мільйонів у розвиток клубу – рахуються з думкою спонсорів. Але точка зору вболівальника для мене важлива. Повірте, коли б не тисячі наших найщиріших, найвідданіших уболівальників, то такої команди, як “Карпати”, вже давно б не існувало…
Слова про вихід з чемпіонату України були сказані “на емоціях”, але до цього мене підводять всі ці негативні речі, які кояться у нашому футболі. Впевнений, польська сторона дала б згоду на такий перехід. Вони розуміють, що “Карпати” лише б прикрасили польську “екстра-класу”. Впевнений, що такий приклад міг би посприяти нашій перемозі у тендері на проведення Євро-2012. А от українська федерація якраз цього переходу не дозволила б. Хочу запитати Григорія Суркіса, коли така команда, як “Карпати”, може розраховувати на адекватне до себе ставлення у його відомстві? І коли нарешті пишатимемося тим, що граємо в чемпіонаті України?..

Источник: Высокий Замок

Новости партнеров

Комментарии: