Во Львове проводят замену газона на стадионе “Украина”

Уже 5 липня на львівському стадіоні мають настелити новий трав’яний газон.
Нині центральна спортивна споруда міста більше схожа на будівельний котлован. Замість зеленої травички чорніє земля. Над нею стоїть гул екскаваторів та вантажівок. Поле готують до нового чемпіонату. Та чи встигнуть?
Про те, що слід зробити на стадіоні й що вже зроблено, кореспондент “Експресу” говорив з відповідальним за стан полів футбольного клубу “Карпати” Юрієм Костюком. Цей фахівець безпосередньо контролює всі роботи на стадіоні та якість їх виконання.
“Роботи, можна сказати, почалися ще в неділю, відразу після гри з “Чорноморцем”, – сказав він. – Тоді ми зрізали сім шматків і передали власникам, які придбали їх на аукціоні. А в понеділок – пішло-поїхало. Ми придбали в Англії новеньку дернозрізальну машину. В понеділок її ще розмитнювали. Ми вже мали одну таку, а тепер на “Україні” працюють два агрегати. Ріжемо дерен і відвозимо власникам. Ті шматки газону, на яких ще немає покупців, також знімемо і відтранспортуємо на орендовані нами землі в Радехівському районі. Там вони й будуть чекати на своїх власників”.
На стадіон стягнули близько 20 одиниць техніки, тут працює 80 робітників. Екскаватори знімають землю, яка була під трав’яним покриттям. Роботи чимало – треба зняти 55 сантиметрів ґрунту і витягти стару дренажну систему, на яку всі так нарікали. “Тих, хто монтував цю дренажну систему, інакше як варварами я назвати не можу, – обурюється Юрій Костюк. – Ви тільки уявіть собі: під ЗО сантиметрами ґрунту є 25-сантиметро-вий шар глини, закам’янілий, мов бетон, – він не пропускає ні краплі води. А вже під ним – керамічні дренажні трубки, які мали б відводити воду. Ми дісталися до них. Вони як новенькі. Бо ж усі ці сорок років не працювали – вода до них не доходила”.
Після того як на місці газону вириють півметровий котлован, його візьмуться наповнювати щебенем, піском та ґрунтом. Далі вмонтують систему підігрівання поля, яку для “України” виготовила одна харківська фірма, та прокладуть дренажну систему. І тільки після того, коли все ідеально вирівняють, можна буде стелити новий газон. “Настелити його маємо щонайпізніше 5 липня. Вже 26 липня на “Україні” має відбутися перший матч нового чемпіонату. А газон ще має “прижитися”, – каже фахівець.
Цікаво, що від підземної системи поливання поля тут вирішили відмовитись. Натомість придбали за 90 тисяч гривень цистерну на 50 тонн і поливальну систему за 130 тисяч гривень. Цю систему змонтують довкола поля. Напір води буде достатній, щоб поливати усю поверхню газону.
Нині на стадіоні робітники працюють в одну зміну. Та якщо буде треба, люди готові працювати навіть уночі. Добре, що на стадіоні є освітлення.

Источник: ФК “Карпаты” (Львов)

Новости партнеров

Комментарии: