Евгений ШМАКОВ: “Мог остаться в киевском “Динамо”


   За кілька турів до закінчення попереднього чемпіонату Євген Шмаков залишив «Карпати»: якість гри опорного півзахисника не влаштовувала керівництво команди. Обидві сторони розійшлися мирно – Євген став вільним агентом. «Карпати» дограли чемпіонат з іншим опорником (найчастіше цю функцію виконував Олег Женюх), а Шмаков мав чимало часу, щоб знайти собі нову команду. Нею стала луганська «Зоря» – один із найпринциповіших суперників для «зелено-білих». У традиційно складному для «Карпат» Луганську і відбудеться зустріч Шмакова зі старими знайомими. Тепер вони боротимуться по різні боки барикад.

– Наступну гру «Карпати» зіграють у Луганську. Для тебе ця гра матиме принципове значення?
– Не те, щоб принципове… Футболіст повинен професійно ставитися до гри. Коли виходиш на поле, має бути байдуже, хто твій суперник – «Карпати» чи «Дніпро». У моєму випадку, мабуть, буде підвищена емоційність, адже у «Карпатах» я виріс, «Карпати» зробили мене гравцем. Хоча комусь щось доводити у цій грі я не буду. Це не правильно.

– Ти не раз грав за «Карпати» проти «Зорі» в Луганську і знаєш, наскільки це важко. Які фактори на це впливали?
– «Карпати» і «Зоря» завжди були принциповими суперниками. Ще коли обидві команди грали у першій лізі і боролися за право виходу до вищої. Ці матчі збирали велику аудиторію. Тому завжди був бій – як у Львові, так і в Луганську. Судді? Не знаю. На суддів краще уваги не звертати. Точились чутки, що на цю гру «Карпати» хочуть запросити арбітра з-за кордону. Я думаю, що наші судді не гірші, просто на них є певний тиск, вони несуть надто великий тягар відповідальності за ігрові моменти.

– Як ти облаштувався в Луганську? Де живеш? Де працює дружина?
– Дружина наразі не працює, вона вчиться на заочному факультеті в Хмельницькому. Клуб винаймає мені непогану квартиру, умови повністю задовольняють. Тренуємося теж у хороших умовах, наразі немає на що скаржитися.

– Дружина не була проти переїзду в Луганськ?
– Ні. Ми з нею порадилися і вирішили, що так буде краще. Зі мною поговорив Сан Санич (Олександр Косевич. – Авт.), запросив у Луганськ. Мені він видався хорошою приємною людиною. Сказав, що зараз в «Зорі» зібрався хороший колектив. Я погодився, щоб грати, рости, допомагати новій команді. Сан Санич проповідує європейський стиль гри – на перемогу. Обов’язково потрібно виграти вдома, бажано – на виїзді. Деколи вдається, деколи ні. Але ми ніколи не намагаємося лише сидіти в обороні.

– Були інші варіанти продовження кар’єри?
– Були, але зараз недоречно про них говорити, адже я гравець «Зорі». Нам поставили серйозне завдання – сьоме місце в чемпіонаті, от ми і намагаємося досягти своєї мети.

– Після того, як ти залишив «Карпати», була інформація, що ти тренуєшся з київським «Динамо»…
– Це правда. Я також міг залишитися в Києві, мене там гарно прийняли. Однак зазнав травми і місяць пролежав у гіпсі. Тому дуже вдячний динамівським лікарям і керівництву, які поставили мене на ноги. Хто б серед українських футболістів не захотів грати в «Динамо» чи «Шахтарі»? Проте я не шкодую про переїзд до Луганська, бо маю постійну ігрову практику. А це для футболіста найголовніше.

– З кимось із карпатівців підтримуєш стосунки?
– Звичайно, з багатьма. Часто розмовляємо з Кобіним, Ковєлем, Худоб’яком, Федорівим та іншими.

– А з ким дружиш у Луганську?
– Колектив тут і справді непоганий. Є і молодь, і досвідчені хлопці. Товаришую з усіма.

– У тебе нещодавно було весілля. Де гуляли?
– У рідному Хмельницькому. Це було 24 червня. Зібралося багато друзів, знайомих. Відразу після весілля подався на збори. Таке футбольне життя.

– «Зоря» заявила найбільше футболістів на чемпіонат – 49. Важко виборювати місце у стартовому складі?
– Скільки заявляти людей на чемпіонат – питання до тренера. Йому вирішувати, хто має грати. У будь-якому випадку така велика кількість людей робить велику конкуренцію за місце в основі. А конкуренція покращує якість гри. Я мушу доводити своє місце в основі. Слухаю підказки тренера, він хороший психолог. Якщо я граю, значить, задовольняю його вимоги.

– Ще не так давно у «Зорі» були серйозні фінансові труднощі. Яка зараз ситуація?
– Не знаю, що було раніше, але зараз усе чудово. В мене нема жодних питань до керівництва, усі пункти контракту виконуються. У нас молодий порядний президент, який постійно цікавиться справами команди.

– Статистика свідчить, що Луганськ посідає одне з провідних місць за відвідуваністю матчів. У Луганську і Львові на стадіонах збирається практично однакова середня кількість фанів. Можеш порівняти фанів обох клубів?
– У них і справді є багато спільного. Обидві команди не хапають зірок з неба, тому, мабуть, фани тут дружелюбні і приємні. Я переконаний, що вони найкращі в Україні. Був такий епізод, коли ми грали в Луганську проти «Арсенала». Після першого тайму ми програвали киянам – 0:1. Пригадую, коли було щось подібне у Львові, дехто міг встати і крикнути: «Вівці!». Звісно, це не стосується справжніх фанів, які ніколи б собі такого не дозволили. Неприємно, коли на свою адресу гравці чують фукання чи образи. Це не додає сил чи агресивності. Підтримайте команду, і вона віддячить. Якщо можна, я хотів би передати слова подяки львівським фанам. А «Карпатам» від усього серця бажаю перемагати в усіх матчах, ну, за винятком «Зорі», звичайно. Я ж не можу бажати поразки своїй команді. Так от, після свистка на перерву весь луганський стадіон встав і почав кричати «Зоря!», «Зоря!». Ми відчули величезну підтримку. Вийшли на другий тайм і забили три голи.

– Нещодавно Бюро ПФЛ оштрафувало президента «Арсенала» Вадима Рабіновича за висловлювання про події у перерві цього матчу…
– Косевич тоді був з нами в роздягальні. Нікуди він не виходив. До останньої хвилини давав установку і вийшов останнім. Я не розумію, для чого було говорити такі речі. Це обман. У цих словах нема ані краплі правди. Слова Рабіновича в футбольних колах не мають авторитету. Я вважаю, що «Арсеналу» треба навчитися достойно програвати.

– Ти добре знаєш про сумну для «Карпат» традицію пропускати голи від колишніх гравців. Один з винятків – Руслан Платон – грозився забити, але так і не забив…
– Я нічого не обіцятиму. У мене немає надприроднього бажання забити «Карпатам». Мені хочеться просто перемагати. Для цього я готовий і віддати гольовий пас. Якщо партнер буде в кращому становищі за мене – отримає м’яча.

– Що можеш сказати про старт «Карпат», чи дивився якісь матчі?
– Звичайно, дивився усе, що показували. І проти «Динамо», і проти Запоріжжя, і проти «Таврії». Думаю, «Карпатам» трохи нефартило. А можливо, далася взнаки незіграність. Новим гравцям треба трохи часу.

– Прогноз на матч «Зоря» – «Карпати» зробиш?
– Без проблем – переможе сильніший.

Источник: ФК”Заря”

Новости партнеров

Комментарии: