Футбольная революция Ахметова

Влітку президент “Шахтаря” має намір поміняти головного тренера, генерального директора і керівників середньої руки: Ринат Ахметов знову бере справу у свої руки.

Мабуть, це вже не залежатиме від результату команди у чемпіонаті й кубку України. Мірча Луческу випрацювався у Донецьку, це нині визнають всі, навіть палкі шанувальники гірників. Луческу ледь втримався восени, коли провалив груповий турнір Ліги Чемпіонів, тепер після серії невдач його вісти тануть, і стара пісенька з брудним текстом про суддівство уже не здатна приборкати роздратування.

Так само крахом закінчилася епопея з керуванням клубною інфраструктурою Сергієм Палкіним. Менеджера з цементного виробництва взяли у футбольний клуб по протекції топ-керівника СКМ, а заразом і голови ради ФК “Шахтар” Олега Попова. Попов і Палкин були шкільними товаришами, три роки мітці цього зв’язку вистачало Сергію, аби триматися на плаву.

Марчело Ліппі – тренер чемпіонів світу – нещодавно заявив, хоче нарешті перервати паузу у своїй роботі і повернутися у футбол. При чому футбол клубний. Портал Goal.com надрукував розлогий матеріал про відмову Ліппі повернутися у збірну Італії. Італійська федерація незадоволена роботою нинішнього тренера Донадоні, проте причиною відмови від Ліппі почули бажання фахівця працювати у клубній команді.

Завжди найобізнаніший футбольний сайт Tribalfootball.com відразу напросився на інтерв’ю до сивого італійця, і с поміж інших пропозицій, що за цей час надходили до нього фігурував і наш з вами “Шахтар” із Донецька. Мірча Луческу вже з початку року шукає собі запасний аеродром. У березні під час перерви для матчів збірних Луческу їздив додому у Бухарест, тоді румунські ЗМІ повідомили, що він планує вести перемовини із керівництвом їхнього “Динамо”.

Представники “Шахтаря” замість спростувань відмовилися коментувати цю інформацію. Якщо у міжсезоння у кріслі головного тренера “Шахтаря” відбудеться рокірування Луческу-Ліппі, то це буде безперечною перемогою Ріната Ахметова. По-перше, він покаже всім, як треба по-діловому вести подібні угоди, а не кричати про зіркових тренерів, що начебто відмовили останньої миті – практика панів Суркісів. А по-друге, цей тренерський трансфер стане найгучнішим для всього нашого радянського-ексрадянського простору. Ахметов – унікальний президент, він привіз свого часу в

Україну першого справді знаменитого тренера Нейвіо Скалу, у нього працював нинішній наставник без п’яти хвилин чемпіонів Іспанії Бернд Шустер, і нарешті успішний румун Луческу, який вигравав золото трьох країн. І причина нинішніх скрутних часів у клубі лише в тому, що Ахметов передоручив повноваження іншим і зосередився на державній політиці.

Якщо Рінат Ахметов знову стане у руля клубу, то посада генерального директора втратить свою вагу, проте не значення. Креативний і дружній менеджер “Шахтарю” нині потрібний як ковток свіжого повітря. І таким невдовзі має стати Юрій Білоус – екс-президент ФК “Москва”, який менше тижня тому пішов у відставку. Заміна Палкіна на Білоуса потенційно має вигляд дуже сильного кроку. Стовідсотково футбольна людина Білоус надто вигідно відрізняється від Палкіна. Провали у трансферній політиці “Шахтаря”, масові звільнення перевіреної гвардії працівників клубу, колапс у роботі з громадськістю – все це відштовхуючий бік медалі Сергія Анатолієвича.

І якщо втрату 20 з гаком мільйонів клубних грошей на програній “справі Матузалема” багатій Ахметов Палкіну іще пробачив, то запляманий імідж клубу так просто Сергієві не минеться.

Власне, у імідж-мейкінгу команди, за яку 2000-го року у фіналі кубку “Динамо”-“Шахтар” уболівало пів-Києва, зміни відбудуться природно. Нинішня війна з мас-медіа, “формальна” робота із уболівальниками і відірваність власне від життя команди як вантаж гріхів потягне на дно тих, хто обіймається PR-ом клубу. Білоус досвідчений і дієвий парник, він, без сумніву, перебудує роботу і поміняє людей. Адже це він за короткий строк буквально руками зліпив бренд ФК “Москва”. Скільки було у россійській столиці креативу в роботі із уболівальниками: акція «приведи маму на футбол», сімейні сектори для тих, хто не курить, тоді і в помині ніхто про ці технології не чув. Саме він вигадав ФУТБОЛ-МАРКЕТ – щорічну виставку футбольної індустрії.

Зміни потрібні і зміни будуть, головна з них уже відбулася. Власник клубу Рінат Ахметов повертається у великий футбол.

 

Источник: champion.com.ua

Новости партнеров

Комментарии: