Президент ФФУ изложил программу борьбы с коррупцией среди арбитров

Відбулася зустріч президента Федерації футболу України Григорія Суркіса з арбітрами та асистентами арбітра, які обслуговують матчі вищої ліги. Неабияка популярність у суспільстві національного футбольного чемпіонату робить надто резонансною кожну помилку в суддівстві матчів, тому керівництво національної федерації не розглядає арбітраж лише як методичну справу. Саме з цієї тези почав свій виступ Григорій Суркіс. Загалом зустріч проходила нетрадиційно. Комітет арбітрів, що, як відомо, напередодні нинішнього чемпіонату зазнав принципових змін у складі керівництва та багатьох служб, підготував відеоогляд епізодів ігор, у яких дії та рішення арбітрів суперечать правилам.

Така предметна розмова дозволила голові федерації поставити питання прямо: ви – кваліфіковані судді, про це відомо не лише на батьківщині; тоді скажіть, що означають ось ці ваші помилки?

Відмовчатися за таких умов неможливо, і розмова відбулася найщиріша.

З’ясувалося, що в арбітрів є слушні претензії до комісії призначень та системи критеріїв, за якою після кожного кола складається відповідний рейтинг. Спроби звинуватити експертну комісію в тому, що вона під час розгляду питань арбітражу матчів не викликає на свої засідання тих, чиї дії розглядаються, було спростовано головою Науково-методичного комітету Костянтином Віхровим, який зауважив, що арбітри надають пояснення щодо своїх помилкових дій спеціальній комісії свого комітету, а експертна комісія отримує підсумки цього розслідування, якому безумовно довіряє. Тобто викликати знову арбітрів, котрі припустилися помилок, було б і зайве, і образливо для Комітету арбітрів. Дехто з учасників зустрічі цікавився: чому з деяких пір їм частіше, ніж у попередні роки, доводиться тестуватися на стан фізичної готовності. Відповідальний секретар Комітету арбітрів Вадим Шевченко вніс ясність: у Європі арбітри складають ці іспити чотири рази на рік, і віднині це стало нормою й для нас.

Не отримавши відповіді на своє запитання, чому арбітри попри свою кваліфікацію в окремих матчах першого кола нинішнього чемпіонату знову вдавалися до рішень, що й самі не взмозі пояснити, Григорій Суркіс назвав це „зрадою спортивного суддівства”. Голова національної федерації виклав принципові положення програми, що віднині застосовуватиметься в боротьбі з корупцією в середовищі футбольних арбітрів. Зокрема судді, які часто даватимуть приводи для сумнівів у своїй кваліфікації, не переводитимуться до нижчих ліг, а припинятимуть кар’єру, незважаючи на їхній вік – 45 чи 35 років. Немає сенсу чекати, поки фінішну стрічку перетнуть у 48 років такі люди, як Геннадій Коваленко, який вимагав і в Запоріжжі, і в Полтаві влаштувати йому урочисті проводи на суддівську пенсію. Тарифні ставки платні за суддівство підвищуватимуться й надалі, але цей процес залежатиме від ставлення корпусу арбітрів до зрадників-корупціонерів у власних лавах.

Не приховуючи від присутніх нагальності активізації пошуків і якісної підготовки молодих арбітрів, Григорій Суркіс підтримав думку найдосвідченіших членів суддівського корпусу про те, що відповідна концепція, затверджена Виконкомом, працюватиме на повну потужність лише за умови, якщо навчаьно-тренувальні збори, семінари, що планують проводити в регіонах, фінансуватимуться національною федерацією, а не на місцях. Голова федерації відразу дав розпорядження голові Комітету арбітрів Віктору Дердо підготувати розрахунки фінансових витрат для затвердження на найближчому засіданні Виконкому.

Наступного дня арбітри та асистенти арбітра вищої ліги складали в Броварах, у легкоатлетичному манежі, контрольні нормативи з фізичної підготовки. Є втрати: не витримали іспитів Роман Бахуринський, Сергій Найденко, Павло Брюхов, Віктор Шаленко та Юрій Дерев’янко. Травмувалися на біговій дистанції Василь Мельничук та Анатолій Куцев. Зазначені рефері не допускаються до зборів у Дебрецені, їм надається можливість підготуватися та зробити ще одну спробу скласти нормативи напередодні сезону.

Источник: ФФУ

Новости партнеров

Комментарии: