Ярослав ЛИХОШВА: “Проблемы клубов второй лиги остры и болезнены. Задание ПФЛ – работать над их решением”

Велика гра мільйонів починається з фундаменту нижчих дивізіонів, де триває підготовка та перше й основне загартування молодих талантів вітчизняного футболу. Найактуальнішими проблемами – рівнем гри, матеріально-фінансовим становищем та проблемами клубів, рівнем арбітражу в другій лізі – ділиться інспектор другої ліги групи “В” Ярослав ЛИХОШВА.

НА ДЕЯКИХ СТАДІОНАХ НЕМАЄ ЕЛЕМЕНТАРНИХ САНІТАРНИХ УМОВ

– Найболючіша проблема у другій лізі групи “В” – якість стадіонів. Доволі часто делегати матчів і команди скаржаться не стільки на якість газону, скільки на побутові умови. Роздягальні, наприклад, на деяких стадіонах можна привести, принаймні, у прийнятний стан. Маю на увазі зробити в них косметичний ремонт, поставити масажні столи тощо. Найбільший мінус – не завжди буває вода. Не лише гаряча, але навіть холодна. Тому часто від команд-гостей можна почути скарги й на відсутність належних санітарних умов. Від цього у гравців відчуття дискомфорту, адже повертаються додому навіть, буває, не помившись. Делегати матчів зазначають у рапорті, він доходить до ПФЛ, розглядається і на бюро ПФЛ виносять відповідне рішення, оскільки відсутність води на стадіоні також є порушенням Регламенту.

Можу привести приклад стадіонів кількох клубів – “Електрон” (Ромни), “Авангард” (Ровеньки) – їм потрібно привести свої стадіони до належного стану, саме в побутовому плані.

– Яке враження від новачків групи?

– Приємно відзначити, що їх у другій лізі троє – “Арсенал-2”, “Геліос” та “Газовик-ХГВ” – і всі дотримуються належних умов та дбають про інфраструктуру. Кияни, наприклад, виступають в Обухові, там більш-менш нормальний зручний стадіон. У харківського “Геліоса”, наскільки мені відомо, триває реконструкція стадіону ХТЗ, оскільки споруда – застаріла. “Газовик-ХГВ” виступає, щоправда, не в Харкові, а у селищі Красний Кут, де, за словами делегатів матчів, стадіон, як для команди другої ліги, виглядає просто чудово. Там – і пластикові сидіння, і якісний газон. Обладнані на високому рівні роздягальні, суддівська кімната та кімната делегата.

За ці два клуби з одного міста приємно. Відповідно один із них на восьмому місці, інший – на четвертому. Помітно, що люди в цих клубах мають бажання, щоб їхні команди грали якісніше.

– Оцініть арбітраж у першому колі нинішнього сезону?

– У першому колі на розгляд експертної комісії було представлено матеріали на не об’єктивний, а на неякісний арбітраж – дві плівки матчу “Металург-2” Зп – “Сталь” (Дніпродзержинськ). Експертною комісією за відеоматеріалами, наданими обома клубами, дії арбітра були визнані правильними.

Ще по одному матчу, в останньому турі першого кола, “Металург-2” Д – “Авангард”, який завершився з рахунком 0:1, було пред`явлено касету зі скаргою, що арбітр не призначив пенальті у ворота гостей. Експертна комісія визнала дії делегата, який поставив незадовільну оцінку судді, правильними, і арбітр, напевне, отримає дисциплінарне покарання.

У ЗМАГАЛЬНОМУ ПЛАНІ РІВЕНЬ ДРУГОЇ ЛІГИ ЗНАЧНО ЗРІС

– Відіграли лише перше коло і, оскільки я контактую практично з усіма клубами, представники команд-аутсайдерів говорять, що не все ще втрачено, і ті, хто перебувають у верхній частині турнірної таблиці, говорять, що не все втрачено. Нині йде цілеспрямована селекція в усіх клубах, у тих же “Геліосі”, “Десні”, “Сталі”, “Вуглику”. Можливо, ми досягли підвищення рівня другої ліги, завдяки введенню квоти на участь гравців із вищолігових команд у своїх фарм-клубах до чотирьох осіб. Раніше, рік-два тому, клуб міг виставити за друголігову команду дев`ять гравців навіть із “основи”. Це викликало багато нарікань від самобутніх клубів. З введенням подібного ліміту, я вважаю, в змагальному плані рівень другої ліги значно підвищився.

Також він компенсується не стільки технічними здібностями футболістів, скільки бажанням, бійцівськими якостями, працелюбством. Відзначу, що команди на своєму полі прагнуть здобувати перемоги, і якщо бракує гравцям техніки, то, завдяки бажанню порадувати своїх уболівальників, футболісти часто досягають мети, а глядачі залишаються задоволені діями своїх улюбленців.

КОНКУРЕНЦІЯ ЗА ПІДВИЩЕННЯ В КЛАСІ ЗАГОСТРИЛАСЯ. ЦЕ – ПРИЄМНО

– Порівняйте боротьбу за призове місце цього сезону з кількома минулими.

– Якщо повернутися до минулого сезону, то “Зоря” (Луганськ) була фаворитом, а за вихід до першої ліги з нею боролася ще одна обласна команда – чернігівська “Десна” та ще одна луганська команда – “Шахтар”. Чернігівці боролися до тих пір, поки не поступилися луганській “Зорі” в домашньому поєдинку. Лише після цього було зрозуміло, що деснянці втратили свої позиції. “Шахтар” також був фаворитом й увесь сезон перебував на другому місці. Але ті негаразди, які клуб мав зі спонсорами, зміна керівництва державної холдингової компанії “Луганськвугілля”, яке підтримувало команду, дали поштовх до того, що команди під назвою “Шахтар” не існуватиме. І по закінченні сезону, не дивлячись на те, що “шахтарі” посіли друге місце, ми, побоюючись, що команда може знятися із змагань, дали офіційний запит на ім`я президента клубу підтвердити продовження виступу команди на наступний сезон. На жаль, ми одержали факс, в якому “Шахтар” (Луганськ) попросив зупинити його членство в ПФЛ. Позаминулого сезону за підвищення у класі боролися “Спартак” (Суми), “Арсенал” (Харків), “Зоря” (Луганськ), тому не можна так говорити, що лише нині боротьба за підвищення у класі загострилася, вона була завжди. Хоча, якщо минулого сезону явним фаворитом була “Зоря”, то в цьому – три команди і навіть чотири претендують на підвищення. Це – приємно.

ЛІДЕРСТВО ЗАПОРІЖЦІВ ЦІЛКОМ ЛОГІЧНЕ

– У чому, на ваш погляд, причина вдалого виступу “дублерів” “Металурга”? Слабка конкуренція команд групи?

– Запорізька команда складається з місцевих вихованців 1984-86 років народження. Вони грають постійно в одному колективі. Наскільки мені відомо, при клубі є хороша дитяча школа. Мені здається, що саме “кістяк” цього колективу дуже зіграний, не відбувається такої ротації гравців, як в інших командах. Плюс постійний тренерський штаб – Анатолій Чанцев та Анатолій Біляй. Хлопці знають їхні вимоги та програму підготовки. Нечаста зміна тренерів і постійний “кістяк” команди призвели до того, що “Металург-2” (Запоріжжя) посідає, за підсумками першого кола, лідируюче місце.

НІХТО НЕ ЗНІМАТИМЕТЬСЯ ЗІ ЗМАГАНЬ

– Хоча є клуби, що тримаються лише на ентузіазмі їхніх керівників. На сьогодні я контактував із головним тренером димитрівського “Вуглика” Олександром Кашевським. Він говорить, що команда тренується, виступає в зимовій першості Донецька і гратиме у другому колі. Та ж “Ворскла-2”, яка посіла п`ятнадцяте місце, нині її очолив Віктор Носов, я не думаю, що зніматиметься. Упродовж багатьох сезонів, з 1996 року, лише на ентузіазмі пана Кваші тримається “Електрон”. Я розмовляв із ним, він говорить, що до березня вони тренуються безвиїзно і питання про зняття команди зі змагань не стоїть. Навпаки, йдеться про пошук спонсорів та інвесторів. Нині, за його словами, є можливість того, що клуб буде перейменовано на “Ромен”. Він писав багато листів і до районної ради, і міськради в Ромнах з проханням виділити якісь на утримання команди кошти. В одних випадках такі листи ігнорувалися, в інших – якщо й виділялися гроші, то дуже незначні. Лише його ентузіазм, навички і дозволяють грати команді.

– Що робиться для підтримки таких клубів з боку ПФЛ?

– Ми постійно допомагаємо. Усі клуби другої ліги, не лише групи “В”, знають, якщо є якісь питання і вони можуть вирішитися на рівні керівництва області, району, міста, то вони можуть звернутися до нас. А ми – всі інспектори другої ліги – можемо доповісти керівництву ПФЛ, Анатолію Попову та Равілю Сафіулліну, і тоді вже зі свого боку допомагаємо. Пишемо листи і на адресу губернатора, і мера міста. Відбуваються телефонні розмови напряму, відвідування команд представниками вищого керівництва ПФЛ, зустрічі з представниками місцевої влади. У переважній більшості випадків після таких переговорів, що футбол – це не останній вид спорту, маємо позитивні результати. Можу навести приклад. Як відомо, за рішенням ради ПФЛ, стадіони клубів вищої ліги повинні мати освітлення, пластикові сидіння та підігрів. Так само підходить термін і для першої ліги. Нами надсилаються листи до клубів другої ліги такого змісту: “Ваша команда за показниками виступів є претендентом на підвищення в класі. У зв`язку з цим прохання не забувати, що з такого-то терміну команди першої ліги зобов`язані будуть мати освітлення, пластикові сидіння й підігрів. Просимо вжити заходів”.

І ось одного разу президент, не називатиму якого клубу, звернувся до нас із проханням направити такого ж листа і до губернатора області, мовляв, він великий шанувальник футболу, є почесним президентом нашого клубу. Ми відправили листа, де вказали, що, за показниками у турнірній таблиці, команда вашого міста справді є претендентом на підвищення в класі, і отримали відповідь – з бюджету міста виділена необхідна сума для удосконалення стадіону.

КОНФЛІКТИ МІЖ КЛУБОМ ТА ГРАВЦЕМ МАЮТЬ ВИРІШУВАТИСЯ ЦИВІЛІЗОВАНИМ ШЛЯХОМ

– Чи є випадки, коли у зв’язку з невиконанням контрактних умов клубом гравці звертаються до ПФЛ з проханням надати їм статус вільних агентів?

– На цей момент у ПФЛ не зареєстровано жодного листа від футболістів команд другої ліги групи “В”. Можу думати лише, що команди тільки-но розпочали підготовку до другого кола, або висловити припущення, що гравці перебувають на “оглядинах” в інших командах, і після всіх переглядів та зборів, можливо, й з`являться заяви про невиконання фінансових або контрактних зобов`язань. Як правило, подібні заяви надходять у лютому чи березні, перед дозаявкою на друге коло змагань. Навіть якщо в контракті написано, що, крім заробітної платні та преміальних, клуб має виплатити підйомні або одноразову матеріальну допомогу і вони не виплачені, то це може призвести до трактування – клуб не виконав контрактні зобов`язання. Навіть якщо в неповному обсязі сплачені підйомні, то це може спричинити надання права футболісту перейти до іншого клубу. Головне, аби при конфліктах між футболістом та клубом щодо зобов`язань та виплат все вирішувалося спочатку на рівні клубу. І радію, коли такі питання розв`язуються цивілізованим шляхом. Якщо, скажімо, футболіст знає, що клуб заборгував йому преміальні, а президент говорить: “Завтра, завтра…”, то гравець не має пропускати тренування та збори. Тоді виходить, що і клуб не виконує своїх зобов`язань, і гравець з моменту так званого “демаршу” порушує зобов`язання щодо клубу. Тому для цього потрібно подати зареєстровану заяву, в якій чітко має бути вказано, які фінансові питання порушені клубом. Якщо клуб не відреагує на цю заяву, не погасить заборгованості, то футболіст має право звернутися до Професіональної футбольної ліги, після чого буде проведено ретельне дослідження. Якщо претензії футболіста обґрунтовані, ми готуємо документи на розгляд у бюро ПФЛ, аби воно надало можливість гравцю перейти до іншого клубу. Але до остаточного рішення бюро ПФЛ гравець має виконувати свої обов`язки перед клубом.

ТЕРМІН ДОЗАЯВЛЕННЯ ФУТБОЛІСТІВ МОЖЕ НЕВДОВЗІ ЗМІНИТИСЯ

– Чи відомо, хто з аматорських клубів може у наступному сезоні набути статусу професіонального?

– Чемпіоном змагань серед команд Асоціації аматорського футболу України став клуб із Сєверодонецька “Блискавка”, який має право, згідно з Регламентом, виступати у другій лізі з наступного сезону. Але говорити за півроку про це зарано, адже невідомо, чи подадуть вони заяву до ПФЛ. Клубу, який входитиме у Професіональну лігу, доведеться переглянути кошторис, суми вступних внесків для відрядження, проїзди, харчування. Якщо клуб фінансово зможе “потягнути”, то він увійде. Інакше, навіщо входити до ПФЛ? Аби для того, щоб після першого кола знятися, оскільки немає фінансової бази?

До речі, зауважу, що зі слів старшого тренера “Вуглика” Олександра Кашевського відомо, що заборгованість по зарплаті перед гравцями повністю погашена керівництвом клубу.

Іноді технічні негаразди в клубах другої ліги, коли немає секретаря або відсутній факс-телефон, породжують чимало проблем при оформленні заявки футболістів чи дозаявки. А її потрібно зробити якісно. У Регламенті сказано, що термін дозаявлення гравців триває ще 21 день після першого туру у кожній лізі окремо. Буває, що проходить два тури, приїжджають представники клубу, відзаявляють півкоманди, розривають контракти і дозаявляють нових. Цілком можливо, що з нового сезону термін трансферного вікна закінчуватиметься в один день для всіх ліг. Думаю, що строки “підганятимуться” під європейські. Це має прийняти рада Ліги, а затвердити – виконком ФФУ.

Источник: “Украинский футбол”

Новости партнеров

Комментарии: