Сергей КОНОВАЛОВ: “Завязывать с футболом не собираюсь!”

Муніципальна команда Києва 5 лютого вирушила на другий навчально-тренувальний збір до Анталії, а її колишній капітан і лідер – Сергій Коновалов – цього дня в клубному офісі спілкувався з фанатами за допомогою Інтернету на офіційному сайті ФК “Арсенал-Київ”.

– Сергію, ви вже достатньо грали в українських клубах, зустрічалися з багатьма виконавцями різного рівня. Хто найбільше запам’ятався і з ким підтримуєте дружні стосунки?

– З давніх-давен мої друзі – Олег Лужний, Юрій Максимов, Олександр Хацкевич, Валентин Белькевич, Дмитро Михайленко, Сергій Кормильцев. Більше того, з Юрою Максимовим ми навіть маємо родинні зв’язки, адже я – хрещений батько його сина Іллі.

– Наскільки реальним є те, що “Арсенал” ввійде до трійки призерів у цьому сезоні?

– На мою думку, “Арсенал” навряд чи може претендувати на те, щоб змагатися за місце у чільній трійці. А за четверте йому до снаги боротися.

– Наскільки важливою для “Арсеналу” була б наявність свого стадіону? Грати при порожніх трибунах “Олімпійського”, напевно, неприємно?

– Справа не в стадіоні, а у тому, чи має команда прихильників. Нині в “Арсеналу” їх не дуже багато, судячи з порожніх трибун “Олімпійського”.

– Розкажіть, будь ласка, про свої плани на майбутнє.

– Хочу висунути свою кандидатуру в президенти України! Жарт. Після операції відновлюю кондиції. Сподіваюся, ще в цьому сезоні порадую своєю грою українських симпатиків.

– Сергію, хто підштовхнув вас стати футболістом?

– У дитинстві я, як і всі діти, грав у дворі. Коли мені виповнилося дев’ять років, мій старший брат відвів мене до ДЮСШ, там з мене і зробили справжнього футболіста. Я дуже вдячний своєму першому тренерові Олексію Яковичу Вишневецькому, якому пізніше вдалося виховати ще одного гравця київського “Динамо” Дениса Онищенка.

– Назвіть кілька подій з вашої футбольної біографії, які найбільше запам’яталися.

– По-перше, це дебютна зустріч у чемпіонаті СРСР в Москві у складі дніпропетровського “Дніпра” проти “Спартака” 1990 року. Потім – перехід до київського “Динамо” 1994-го. Вважаю, що роки, які я провів у складі “Динамо”, а згодом у Південній Кореї, – найкращі в моїй кар`єрі.

– На вашу думку, які перспективи має збірна України?

– Олег Володимирович Блохін створює національну команду за принципом, що в ній мають грати, перш за все, ті виконавці, які хочуть грати. Вважаю, що за таких обставин збірна виконає завдання і потрапить до фінальної частини чемпіонату світу.

– Згодом ви станете тренером? Якщо так, то з якою командою пов’яжете свою долю?

– Сподіваюся, що після завершення професіональної кар’єри футболіста спробую себе у цій, новій для себе, якості, але трапиться це ще не скоро.

– Що завадило вам стати гравцем основного складу “Динамо”?

– Я був гравцем “основи” київського “Динамо”. Інколи цьому на заваді ставали травми.

– Коли ви грали в “Динамо”, хто з його складу найбільше вразив?

– Йожеф Йожефович Сабо! А якщо відверто, то більшості гравців того складу можна співати дифірамби. Але я не називатиму когось конкретно, щоб не образити інших.

– Сергію, чи правда, що через стару травму спини ви плануєте невдовзі завершити кар’єру гравця?

– Травма спини у мене справді була минулого літа. Але тепер її наслідки вже у минулому і закінчувати кар’єру я поки що не збираюся. Не дочекаєтеся!

– Що мають зробити вболівальники збірної України, аби вона таки потрапила на будь-який фінал?

– Можу дати слушні поради: приходьте на стадіон за годину до початку матчу, перед цим добряче розігрійтеся, а впродовж усієї зустрічі не стуляйте рота. Саме в такий спосіб ви зможете підтримати збірну своєю енергетикою.

– Що особливого у тренувальному процесі Грозного?

– Мені дуже подобається підхід В’ячеслава Вікторовича до тренувань, адже вони спрямовані на швидкість ухвалення рішення. Додайте до цього хороше індивідуальне та колективне володіння м’ячем. Усі вправи виконуються дуже технічно.

– Чи підтримуєте ви стосунки з Похлєбаєвим або його родиною? Якщо так, то в кількох словах розкажіть про його стан.

– Повною мірою можна стверджувати, що я майже щодня спілкуюся з Євгеном та його батьками. Не можна сказати, що зі станом здоров’я Жені все гаразд. Однак і поганим його не можна назвати. Похлєбаєв щорічно проходить курс лікування в Німеччині. Його стан поліпшується поступово, але Євгену постійно потрібно займатися зміцненням пам’яті. Йому необхідно якомога більше спілкуватися з різними людьми. Нині, на жаль, його практично всі облишили, крім моєї сім’ї і ще кількох друзів. Я дуже вдячний, що ви пам’ятаєте цього футболіста. Велике вам за це спасибі.

– Наскільки принциповим є київські дербі “Арсенал” – “Динамо” та “Арсенал” – “Оболонь”?

– Зустрічі команд з одного міста завжди цікаві. І зовсім не важливо, які місця посідають суперники в турнірній таблиці. Подібні матчі завжди накладають відбиток на стосунки симпатиків.

– Хто з гравців, на вашу думку, є кращим футболістом минулого століття? Хто для вас був прикладом у дитинстві?

– Марадона. Мені завжди подобалася гра Буряка.

– Хто найбільше імпонує вам в “Арсеналі” з молодих футболістів?

– Мені дуже подобався Олег Гусєв, але тепер він уже не належить “Арсеналові”.

Источник: “Украинский футбол”

Новости партнеров

Комментарии: